Διατροφή μετά από αφαίρεση χολής-χολοκυστεκτομή
Τί είναι η χολοκυστίτιδα και τι η χολοκυστεκτομή?
Χολοκυστεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Σήμερα, είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις και η πιο συχνή ένδειξη είναι η παρουσία χολόλιθων που να προκαλούν συμπτώματα., συνήθως φλεγμονή της κύστης, που καλείται χολοκυστίτιδα.
Στο παρελθόν ένας ασθενής που υποβάλλονταν σε χολοκυστεκτομή θα περίμενε να έχει σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, μία μεγάλη τομή, νοσηλεία 5-8 ημερών και ανάρρωση 4-6 εβδομάδες. Σήμερα, πάνω από το 90% όλων των χολοκυστεκτομών γίνονται λαπαροσκοπικά και έτσι οι ασθενείς έχουν μόνο 4 πολύ μικρές τομές από 0,5 ως 1 εκατοστό και ελάχιστο πόνο. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ασθενείς γυρίζουν σπίτι την ίδια ή την επόμενη μέρα και στις καθημερινές τους ασχολίες σε 1 βδομάδα.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ για την ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ (αφαίρεση χολής)
Μετά από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο ασθενής δεν λαμβάνει από το στόμα διατροφή, έως ότου επανέλθουν εντερικοί ήχοι. Οι εντερικοί ήχοι αποτελούν ένδειξη της εντερικής κινητικότητας, όχι της απορρόφησης. Όσο γρηγορότερα ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει τροφή, τόσο συντομότερα θα επανέλθει η κινητικότητα.
Κατά την έναρξη της σίτισης θα χορηγηθεί μια υδρική δίαιτα δηλαδή δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο υγρά, όπως σούπα με φιδέ, με ρύζι, με αστράκι, χορτόσουπα, κοτόσουπα αλλά με λίγο κοτόπουλο, ψαρόσουπα με λίγη ποσότητα ψαριού ή και κρεατόσουπα με λίγη ποσότητα κρέατος. Πολύ νερό και χυμούς και γιαούρτι συνήθως με χαμηλά λιπαρά. Στη συνέχεια μια φτωχή σε λίπος, ελαφρά δίαιτα. Επί απουσίας της χοληδόχου κύστης, η χολή εκκρίνεται απευθείας στο έντερο. Το περιεχόμενο λίπος της δίαιτας μπορεί να ξεκινήσει από τα 25 γρ. και να φτάσει σταδιακά τα 50 γρ.
Οι ασθενείς κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο θα πρέπει:
α)Να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνουν το στομάχι άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ούτε και να φορτώνουν το στομάχι με μεγάλο όγκο τροφής.
β)Να μην είναι οι τροφές μαγειρευμένες πολύπλοκα, με παχιές σάλτσες ή παρασκευασμένες σκληρά (κοκκινιστά, τηγανητά, λιπαρά ψάρια, πέτσα από κοτόπουλο, κιμάδες, ομελέτες) και ταυτόχρονα, μαγειρευμένες με ρύζι, ζυμαρικά (γιουβέτσι), πατάτες και αβγοκομμένα (φρικασέ, αβγοκομμένες κοτόσουπες, ψαρόσουπες, κρεατόσουπες).
γ)Να καταναλώνονται καλά μασημένες οι τροφές και ιδιαίτερα τα αμυλούχα τρόφιμα
δ)Να μην είναι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (ωμό ή βρασμένο λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραδίκια, αγκινάρες, καλαμπόκι, φακές, φασόλια, δημητριακά/ζυμαρικά, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι κ.λπ.)
ε)Να μην είναι τα τρόφιμα ή τα παρασκευάσματά τους όξινα (Σάλτσα ντομάτας, κακάο, καφές, μουστάρδα, πιπέρι, αναψυκτικά, ξύδι, λάδια, βούτυρο, οινοπνευματώδη, χυμοί νωπών λαχανικών ή φρούτων, τουρσιά, αλλαντικά, λουκάνικα, θαλασσινά, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα κ.λπ.).
Τρόφιμα που επιτρέπονται είναι το λευκό ψωμί, ρύζι καλοβρασμένο, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κρέας μετά από αφαίρεση του ορατού λίπους, άλιπα ψάρια όπως βακαλάος, λιθρίνι, γλώσσα, μπαρμπούνι, στήθος κοτόπουλο (χωρίς δέρμα), αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, τυρί τύπου «κότατζ», κονσερβοποιημένα φρούτα κομπόστα, κολοκυθάκια βραστά, καρότα καλά βρασμένα.
Στην περίοδο μετά την αφαίρεση χολής, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί απουσίας έτοιμης χολής (αποθηκευμένης στη χοληδόχο κύστη) και να παράγει παρουσία λιπαρών τροφών.Για να μη στρεσαριστεί στη νέα κατάσταση ο οργανισμός θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά .Επικεντρωθείτε λοιπόν στα εξής:
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:
Καφές ελαφρύς ή τσάι, χυμοί φρούτων
Γάλα 0% σε λιπαρά, γιαούρτι 0% λιπαρά, άπαχο τυρί (ανθότυρο, cottage cheese)
Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι
Πατάτες βραστές ή ψητές, κολοκυθάκια, καρότα (ντομάτα και μαρούλι αν τα ανέχεστε)
Όλα τα ώριμα φρούτα, κομπόστες φρούτων
Ψάρι, κοτόπουλο, κρέας βραστά ή ψητά
Χορτόσουπες περαστές ή σούπες λαδερές
Λάδι ή σπορέλαιο ή φυτική μαργαρίνη
Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη (σε μικρές ποσότητες)
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:
Κακάο, σοκολάτα
Γάλα πλήρες, γιαούρτι παχύ, παχιά τυριά
Όσπρια (εκτός και είναι αποφλοιωμένα και παρασκευασμένα σε μορφή πουρέ)
Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, αγκινάρες, πιπεριές, ραπανάκι, σέλινο, αγγούρι, χόρτα
Άγουρα φρούτα, ξηροί καρποί
Παχιά κρέατα και ψάρια, καπνιστά, τηγανιτά, χοιρινό, αυγά, έτοιμα κονσερβαρισμένα φαγητά
Σούπες από κρέας και ψάρι
Παγωτά, γλυκά
Πικάντικες σούπες και σάλτσες
Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα
Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες
Οινοπνευματώδη
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Η μαγειρική παρασκευή των τροφών να είναι απλή.
Καθημερινά πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών στα γεύματά σας από αυτές που συνιστούμε για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.
Ελαττώστε τα ζωικά λίπη στο ελάχιστο. Χρησιμοποιήστε για τη μαγειρική παρασκευή τα φυτικά λίπη (λάδι, σπορέλαια).
Προτιμείστε κατά σειρά αλλά όσο το δυνατόν άπαχα, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας (από το κοτόπουλο αφαιρέστε την πέτσα)
Με την πάροδο του χρόνου η σύσταση της διατροφής και ο σχεδιασμός των γευμάτων, είναι όμοια με αυτά των ατόμων που δεν έχουν υποστεί χολοκυστεκτομή .
Για να μη στρεσαριστεί στη νέα κατάσταση ο οργανισμός θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά σε χρονικό διάστημα που διαφέρει από άτομο σε άτομο . Θα μπουν δηλαδή σταδιακά τα ημιάπαχα προϊόντα γάλακτος, και ο κρόκος από το αυγό, κάποια κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, κυρίως γαλοπούλας, κοτόπουλου, το ελαιόλαδο σε μεγαλύτερη ποσότητα, οι ξηροί καρποί κάποια γλυκά. Τελευταία θα προστεθούν τα όσπρια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα πλήρη πάχους και τα χόρτα.