ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την εγκυμοσύνη και την εμφάνιση αλλεργικών διαταραχών του βρέφους

 

 Κι όμως η συστηματική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών διαταραχών όπως το άσθμα, το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα, στο βρέφος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology και εξέτασε 1354 εγκύους, η καθημερινή κατανάλωση τυριού από τις έγκυες γυναίκες μπορεί να μειώσει κατά 56% την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού άσθματος στα βρέφη. 

 Πρόσληψη ασβεστίου και την εμφάνιση οστεοπόρωσης

Επανειλημμένως τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης οστεοπόρωσης κυρίως στις γυναίκες! Πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Calcified Tissue International έδειξε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (≤7 μερίδες/εβδ.) και συνεπώς ασβεστίου έχουν 43% μεγαλύτερη πιθανότητας να εμφανίσουν οστεοπόρωση σε σχέση με αυτές που καταναλώνουν συστηματικά γαλακτοκομικά προϊόντα (≥16 μερίδες/εβδ.). 

 

  Κατανάλωση τυριού στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Τα άτομα που εμφανίζουν ΣΕΕ είναι πλέον αποδεδειγμένο στη βιβλιογραφία ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που έχουν υποστεί ζύμωση (Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols FODMAPs). Ακόμα και σε πρόσφατη διασταυρούμενη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology, φάνηκε ότι τα άτομα που υιοθετούν μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs έχουν λιγότερα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως πόνος στην κοιλιά, διαταραχές στις κενώσεις κτλ. Στην ομάδα των γαλακτοκομικών τονίστηκε η σημασία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών μειωμένα σε λακτόζη, όπως είναι εκ φύσεως τα σκληρά τυριά, προκειμένου να τα άτομα με ΣΕΕ να προσλαμβάνουν παράλληλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο.

 

 Έτσι, λοιπόν, εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή το τυρί και κυρίως  τα γαλακτομικά προιόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι (έως 2% λιπαρά) κάνοντας «έξυπνες» επιλογές όπως τυριά χαμηλών λιπαρών π.χ. cottage ή ανθότυρο ή κατίκι  το οποίο μπορεί να συνοδέψει την ομελέτα σας ή ακόμα το καθημερινό τοστ σας.Αλείψτε, λοιπόν, τα κράκερς και τις φρυγανιές σικάλεως με τυρί κρέμα (χαμηλών λιπαρών) ή ακόμα πασπαλίστε το φαγητό σας με τριμμένο τυρί  προκειμένου να αυξήσετε την κατανάλωση ασβαστίου  χωρίς παράλληλα να αυξάνονται οι θερμίδες και η περιεκτικότητα του γεύματος σε λιπαρά!

Σχετικά Άρθρα