ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει τόσο αναζητούμε λύσεις για να δροσιζόμαστε! Ο μεταβολισμός ρίχνει τους ρυθμούς του, μειώνεται ουσιαστικά για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχος ή εχθρός μας στη προσπάθεια μας για αναζήτηση δροσιάς . Η επαρκής ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική! Οι νεότερες συστάσεις για σωστή ενυδάτωση από διεθνείς οργανισμούς, συστήνουν 9 μερίδες υγρών την ημέρα για τις γυναίκες και για 13 για τους άνδρες (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).

 

Τι θα σας βοηθήσει στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού?

 

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:

_Τα αλκοολούχα ποτά. Αν και νιώθουμε ότι μας δροσίζουν, ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.


_Τα αναψυκτικά είναι ουσιαστικά υπερτονικά διαλύματα, που αν και έχουμε την εντύπωση ότι ξεδιψούν, ουσιαστικά προκαλούν αφυδάτωση. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ζάχαρη, περιέχουν πολλές θερμίδες και έχουν μηδενική θρεπτική αξία σε μέταλλα και βιταμίνες

 

_ Τα μεγάλα γεύματα με πικάντικες σάλτσες, τα λιπαρά φαγητά τύπου fast-food, τα αλλαντικά , τα τηγανιτά καθώς και τα γλυκά με πλούσια κρέμα, αφού αυξάνουν τις απαιτήσεις σε υγρά και είναι δύσπεπτα.
 

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ:

_Ροφήματα όπως φρουτοχυμούς ή παφμένο τσάι χωρίς ζάχαρη

 

_Ελαφριά γεύματα όπως σνακ με γιαούρτι και φρούτα , χωριάτικη σαλάτα (προσοχή στο ελαιόλαδο), φρουτοσαλάτα,  σαλάτες με λαχανικά όπως χόρτα κολοκυθάκια κλπ.

 

_Αφθονο νερό (τακτικά)

 
Το διαιτολόγιο σας πρέπει καθημερινά να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και φυσικούς χυμούς. Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 70-85% και επίσης περιέχουν βιταμίνες και κάλιο, ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας

 

Σχετικά Άρθρα