ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ?

       Η τροφή για τον άνθρωπο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως το μέσο για την ανάπτυξη του και το καύσιμο για να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Έχουμε όμως συνδέσει το φαγητό σε πολλές περιπτώσεις με τα συναισθήματά μας. Είμαστε χαρούμενοι; τρώμε για να το γιορτάσουμε, είμαστε λυπημένοι; πάλι τρώμε.  Το συναισθηματικό φαγητό (emotional food) είναι το φαγητό εκείνο που δεν προορίζεται για την ικανοποίηση της βιολογικής μας πείνας αλλά για την καταπολέμηση έντονων συναισθημάτων. Πόσες φορές τρέχουμε στο ψυγείο για να φάμε μια σοκολάτα ή μια λιπαρή μακαρονάδα για να κατευνάσουμε τα νεύρα μας και την οργή μας, να ελέγξουμε το άγχος μας, να πνίξουμε την ερωτική μας απογοήτευση, να «κοροϊδέψουμε» τη μοναξιά μας, να διασκεδάσουμε την ανία μας ή ακόμα και για να γιορτάσουμε μία επιτυχία μας .Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό συγκριτικά με τους άνδρες. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες όπως γλυκά παγωτά μακαρονάδες και fast food.

 

 Μερικές συμβουλές για να το αποφύγουμε  :   

1. Μάθε να ξεχωρίζεις την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει απαραιτήτως να φάει πατατάκια και μπισκότα, παρόλο που μόλις σηκώθηκε απ' το τραπέζι. 

2. Καταγραφή. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε το συναισθηματικό φαγητό, καλό θα ήταν να κρατάμε ημερολόγιο για το πότε και τι φάγαμε, αλλά κυρίως για το πώς αισθανθήκαμε μετά το φαγητό. 

3. Εναλλακτικές. Βρες άλλους τρόπους να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Πήγαινε μια βόλτα, πάρε τηλέφωνο έναν φίλο, βάλε μουσική, διάβασε ένα βιβλίο και μείνε μακριά από το ψυγείο. 

4. Καταπολέμησε το στρες. Ο βασικός στόχος για να νικήσουμε τη συνήθεια του συναισθηματικού φαγητού είναι η μείωση του στρες.

 5. Νερό. Το νερό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φαγητό, αλλά  ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά τις βουλιμικές τάσεις.

 6. Υγιεινές επιλογές. Όταν πεινάμε ή νομίζουμε ότι πεινάμε μια καλή λύση είναι να προσπαθήσουμε να χορτάσουμε με υγιεινές τροφές.

7. Κάνε ένα διάλειμμα. Περίμενε 5-10 λεπτά πριν φας την αγαπημένη σου σοκολάτα και θα ανακαλύψεις πως η λαιμαργία σου θα έχει μειωθεί αισθητά. 

8. Κίνηση. Βάλε τα αθλητικά σου και βγες έξω για ένα περίπατο ή για τρέξιμο. Με αυτόν τον τρόπο και θα ξεχαστείς και θα αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση. Λέγεται πως η έντονη αεροβική άσκηση «καθαρίζει» το μυαλό και βοηθά στην καταπολέμηση της λαιμαργίας.

 

 Αναγνώρισε τις ψυχολογικές διαθέσεις που σε σπρώχνουν στο φαγητό.

Άδειασε το ψυγείο σου από τα λιπαρά.

Βρες τις κατάλληλες διεξόδους και

 Βγάλε για πάντα το συναισθηματικό φαγητό απ' τη ζωή σου.

Σχετικά Άρθρα