ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙO

 

Η σημαντικότερη υπηρεσία  που κάθε διαιτολόγος οφείλει να είναι σε θέση να παρέχει. Η σύνταξη ενός διαιτολογίου/προγράμματος Διατροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες!  Βασικότερος όλων είναι σε ποιόν αναφέρεται το διαιτολόγιο. Αυτό  που λέμε προσωπικό, εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής! Έχει λοιπόν άμεση σχέση αν το διαιτολόγιο απευθύνεται σε ενήλικα ή παιδί, σε γυναίκα ή άντρα, σε υγιές άτομο ή όχι. Αν θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ή παθολογικών καταστάσεων όπως  αναιμία, υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.  Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης  οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου και ο τρόπος ζωής του, η καθημερινότητά του. Ένα διαιτολόγιο θα πρέπει  να  είναι εφαρμόσιμο, τα γεύματα και τα τρόφιμα που περιέχει να είναι εύκολα και πρακτικά, να μην είναι δυσεύρετα ή πολύπλοκα στην παρασκευή τους.  Επίσης θα πρέπει να παρέχει στο άτομο που το παρακολουθεί όλα τα θρεπτικά συστατικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός καθημερινά, ώστε να βελτιώνει την κατάσταση υγείας κι όχι να την επιβαρύνει. Και βέβαια θα πρέπει να είναι "ζωντανό" να προσαρμόζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με την εξέλιξη του ατόμου και της εποχής.   Ένα πετυχημένο πρόγραμμα πρέπει να εκπαιδεύει, να διδάσκει στον καθένα σωστές διατροφικές συνήθειες που θα είναι σε θέση να ακολουθήσει και στο μέλλον.   Με όλες αυτές τις συνιστώσες συντάσσεται ένα τέτοιο διαιτολόγιο που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας τώρα και για πάντα.